Anmeldelser

Indenfor – 24 noveller

[Reklame – Anmeldereksemplar]

Titel: Indenfor – 24 noveller

Forlag: Brændpunkt

Antal sider: 196

Udgivelsesdato: 15. oktober 2021

💜💜💜💜🤍🤍

Bagsidetekst

Bliv revet med af fortællingen om en mand, hvis liv balancerer på grænsen mellem drøm og virkelighed og en ung dreng, der ikke kan huske, hvis begravelse han er til. Bliv forstyrret af den unge pige, der vågner op til en ubehagelig oplevelse på sit kollegieværelse eller af manden, der vender tilbage til huset, som bærer på forfærdelige minder. Få et smil på læberne sammen med barnet, der er dybt forstyrret af alle de store tænder hos kvinderne i hans familie. Læs om kvinden, som er til sin tyran af en mors begravelse, og om skoleinspektøren, der skal give en forfærdelig meddelelse og mange flere underholdende og tankevækkende fortællinger.

Før jeg læste ’Indenfor’, havde jeg ikke læst noveller siden gymnasietiden. Jeg har altid sværget til romaner, men blev alligevel fristet til at hoppe tilbage i novellegenren, da jeg fik muligheden for det med denne novelleantologi.

Fordele og ulemper ved det korte novelleformat

Jeg synes, det svære ved noveller er netop formen. De er korte, så der er ikke tid eller plads til en masse kontekst og baggrundsviden. For mig kan det være frustrerende, at genren ikke giver plads til at blive ført helt ind i et univers og følge personernes udvikling, men på den anden side er det jo også det, der gør noveller til noget særligt. Frustration, når man læser, behøver ikke være en dårlig ting – tværtimod. En brat afslutning kan gøre, at historien bliver hængende, når novellen er læst færdig, og det er vel i bund og grund det bedste, der kan ske for en fortælling?

’Indenfor’ indeholder 24 noveller af 24 forskellige forfattere. For mig var det virkelig et godt gensyn med novellegenren, fordi de mange forskellige vinkler gav mig noget at tænke over. Novellerne er meget forskellige. Nogle gjorde særligt indtryk på grund af emnet, andre på grund af hovedpersonen og andre igen på grund af sproget.

Udvalgte citater

”Mirakler er noget, klorin gør med hårdt arbejde, ikke noget man kan stole på.”

‘Helle helle, det er mit’ af Ane Gudrun, s. 157

”Jeg tænker på indslaget i lokalavisen, placeret imellem dødsattesterne og datingannoncerne, hvor en sirlig håndskrift lovede mig gratis kaffe, kage og kvindeligt selskab. De tre k’er. Dette er grunden til, at jeg er her. Nogle former for sult må bare stilles.”

’Croquis’ af Barbara Beatrice Davidsen, s. 180

”Jeg slog blikket op, og min kollega Solvej kiggede åbenlyst irriteret på mig. Hun var et af de mennesker, der kunne få dig til at føle dig, som om du var den sidste nedsatte pakke pålæg i køledisken.”

‘Live a Lidl’ af Gudrun Marie Jensen, s. 44

”Begæret er egoistisk. Man søger begærligt at få sit behov stillet ved hjælp af en anden person. Når begge senere bestræber sig på at tilfredsstille den andens behov, bliver der tale om kærlighed.”

‘Bekendelsen’ af Niels Christian Larsen, s. 148

Glæde, vrede, forundring, tristhed, forvirring, sorg, frustration, undren. Jeg var igennem det hele. Nogle noveller talte selvfølgelig mere til mig end andre, men sådan er det jo altid. Og med en antologi på 24 forskellige er der virkelig noget for enhver smag.

Udvalgte noveller

Jeg vil ikke gå gennem hver enkelt novelle, men blot fremhæve nogle stykker, som gjorde særligt indtryk på mig.

Indtrænger’ af Kasper Grandetoft er intens. Emma vågner på sit kollegieværelse og finder ud af, at der har været nogen. Hun ringer til sin mor, en veninde og politiet og bliver mere og mere bange, som dagen skrider frem.

Under huden’ af Stine Højris er virkelig fint skrevet. Det er en barsk historie om en pige, der oplever, at der vokser grene og bark på hendes krop. Hele hendes liv er indrettet efter Max, som altid har noget at kritisere hende for. Hun forsøger at skjule grene og blade i stort tøj, men det vokser og vokser og kan snart ikke holdes under tøjet længere.

Live a Lidl’ af Gudrun Marie Jensen er dejligt befriende og skrevet i et let og sjovt sprog. Historien udspiller sig i Lidl, hvor en kassemedarbejder kæmper med temperamentet, når kunderne er op ad bakke.

Jeg er blevet fan af novellegenren

Novellegenren har helt sikkert vundet mig over igen. Jeg kan godt lide, at de tunge og barske noveller bliver hængende i mig bagefter, fordi jeg tænker over, hvordan det går med personerne. De lettere noveller bliver hængende på grund af sproget og de karikerede hverdagssituationer, der bliver sat på spidsen og dermed bliver humoristiske.

Jeg startede med at skrive, at det korte format ikke giver plads til lange baggrundshistorier, og det kan være frustrerende, at fortællingerne ikke bliver uddybet og ført til dørs. Men det er absolut også styrken ved novellegenren. Det efterlader læseren med en masse tanker og mulighed for fortolkning. Desuden synes jeg, det giver mere plads til selve sproget, som bliver ekstra vigtigt, når der ikke er uanede mængder af plads.

’Indenfor’ består af mange forskellige temaer og sproget er vidt forskelligt i de 24 noveller. Blandingen af barskt og humoristisk skaber en god balance i antologien. Novellerne er selvfølgelig separate og har ingen forbindelse til hinanden, men for mig gav det noget at læse nogle stykker i træk, så stemningen hele tiden skiftede fra novelle til novelle.

Jeg er slet ikke i tvivl om, at jeg kommer til at vende tilbage til novellerne i ’Indenfor’. Jeg tror, at genlæsningen vil give nye perspektiver og sætte flere tanker i gang. Netop fordi novellegenren ofte efterlader historien åben til sidst, så der er masser af plads til fortolkning, og jeg er spændt på, hvad jeg kan få ud af det, når jeg læser dem igen.

Lineraturen giver novelleantologien ’Indenfor – 24 noveller’ 💜💜💜💜🤍🤍

Du kan måske også lide...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *